Viața are un mod ciudat de a ne oferi lecții atunci când ne este lumea mai dragă.  Însă, eu una mi-am propus chiar de la începutul acestui an, tumultuos de altfel, că voi face tot posibilul de a practica cât mai des cu putință SCHIMBAREA DE PERSPECTIVĂ în toate aspectele vieții.

Suntem adesea tentați să credem cu toată convingerea că felul în care percepem lucrurile și situațiile este, de altfel, și unicul. Și tocmai aici intervine ideea de schimbare a perspectivei întrucât perspectiva din care alegem să privim lucrurile ne influențează automat și modul în care reacționăm și luăm decizii.

Situațiile neplăcute sunt inevitabile, le fel și eșecurile, pierderile, suferința, durerea, însă depinde de fiecare dintre noi cum alegem să le privim. Deși toate dintre aceste situații au în mod evident o conotație peiorativă, simpla schimbare a perspectivei va transforma în totalitate modul de abordare și reacție.

Orice greutate cu care ne confruntăm poate fi privită ca o lecție, o experiență din care avem de învățat ceva. Ideal este să căutăm partea pozitivă în tot ceea ce ni se întâmplă și astfel vom reuși să depășim cu succes și mult mai rapid orice impediment.

Iată câteva modalități prin care poți schimba PERSPECTIVA:

  • Dezamăgirea se naște din pricina faptului că ne așteptăm ca lucrurile să decurgă sau să se deruleze într-un anumit fel, tocmai pentru că refuzăm să privim lucrurile și dintr-o altă perspectivă
  • În interacțiunea cu ceilalți este important să ții cont și de perspectiva celuilalt pentru că, în mod evident, suntem persoane diferite și gândim diferit
  • Vezi partea pozitivă în orice situație. Astfel vei vedea că poți învăța chiar și din situațiile pe care ai dori poate să le ștergi din amintirile tale.
  • Simplul fapt de a fi recunoscător pentru ceea ce ai, te poate face să te simți mulțumit.
  • Nu uita importanța zâmbetului! Un zâmbet, chiar și în cele mai dificile situații, te poate ajuta să îți schimbi perspectiva asupra lucrurilor

Este, de asemenea, adevărat că fiecare persoană trăiește viața la intensitate diferită, fiecare dintre noi se implică mai mult sau mai puțin, unii dintre noi punem suflet mai mult decât alții, unii luăm viața mult prea în serios și ne lăsăm copleșiți de tumultul de trăiri care ne năpădesc.

Însă, tocmai atunci când simți că nu mai poți, MAI POȚI PUȚIN! Tocmai atunci este momentul să faci un efort și să îți spui ție însuți că nu este cazul să renunți pentru că orice problemă are și o rezolvare, într-un fel sau altul, și nimic nu durează o eternitate, nici chiar problemele!

Doza de optimism, atât de benefică și necesară, ne-o putem procura doar noi înșine prin felul de a privi orice situație sau experiență trăită.

În coaching, perspectiva este un punct de vedere care joacă un rol foarte important. Este de fapt un mod de a privi sau de a interpreta o anumită situație.

De aceea, în sesiunile de coaching cu clienții mei, îi ajut să creeze perspective noi, din care să privească situațiile cu care se confruntă. Unul dintre exercițiile de bază în acest proces de schimbare de perspectivă, este acela în care concentrezi mai degrabă pe REZULTATELE și pe SUCCESELE TALE, decât pe situațiile pe care le consideri greșeli sau eșecuri.

“There is no such thing as failure — failure is just life trying to move us in another direction.” (Oprah)