Leadership – înnăscut vs leadership dezvoltat?S1E003

În episodul de astăzi, Simona ne oferă o imagine clară asupra dilemei cu care se confruntă mulți cercetători și lideri, în viața de zi cu zi. Pornind de la teoriile leadership-ului, prezentate în primul episod, principala întrebare „Liderii se nasc sau se dezvoltă?”, rezumă principiul de leadership specific teoriei „marelui bărbat”, care sugerează că abilitatea de a conduce este înnăscută.

În contrast cu cele mai vechi cercetări privind leadership-ul, Simona ne prezintă studiile sociologice realizate odată cu înaintarea în timp, răspunsul la întrebarea inițială situându-se undeva la mijloc. Așadar, este nevoie de o bază nativă pe care să o îmbunătățim dar, și mai mult, este nevoie de o permanentă preocupare pentru dezvoltarea abilităților pe care ar trebui să le dețină un lider adevărat.

 În continuare, aflăm care sunt caracteristicile definitorii pe care psihologii și cercetătorii în neuroștiință le consideră a fi aptitudini native pentru rolul de lider. Astfel, ne sunt prezentate 5 caracteristici esențiale, anume: firea extrovertă, curajul, asumarea riscurilor, inteligența emoțională și empatia.  

„Persoanele care sunt dispuse să riște au șanse mai mari să obțină o poziție de lider, comparativ cu cei care se limitează la deciziile confortabile”

Simona Bortiș

Tot azi, aflăm despre conceptul de delegare, în jurul căruia se concentrează abilitățile pe care un lider trebuie să le dezvolte pentru a exista spațiul potrivit atingerii performanțelor. Astfel, Simona ne vorbește despre acordarea de încredere membrilor echipei, delegare și responsabilizare, inspirația și motivarea pe care trebuie să o ofere un bun lider.  

Dacă îți dorești să-ți transformi potențialul în reușită, te invităm să urmărești în continuare setul de podcasturi ce înglobează îndelungata experiență a celor doi specialiști. 

Podcast Antreprenor de România FM – Antrenorul tău de viaţă

Știai că oamenii care te inspiră, care sunt îți sunt muze/modele, au parcurs deja o parte din drumul pe care tu îl urmezi? SIMONA este ”antrenorul de viață” care consideră că nu este niciodată prea târziu să devii ceea ce îți dorești, atâta timp cât faci ceea ce iubești ȘI iubești ceea ce faci. Despre cum și-a stabilit cu mult înainte obiectivele pentru luna iunie 2020, deși nu știa că vom traversa printr-o pandemie, despre curajul de a face primul pas și despre convingerile limitative, pe care cu siguranță mulți le avem, aflăm din podcast.